„Denii eminesciene”, ediţia a XV-a, Iaşi, 12-16 iunie 2009

Afiş Denii eminesciene 2009

ORGANIZATORI:

ASTRA, Despărțământul ,,Mihail Kogălniceanu,, Iași

COORGANIZATORI:

Biblioteca Universitară ,,Mihai Eminescu,,

Consiliu Județean Iași

Primăria municipiului Iași

Muzeul Literaturii Române Iași

Colegiul ,, Mihai Eminescu,, Iași

Casa de Cultură „Mihai Ursachi„ a Municipiului Iași

Denii Eminesciene

Ediția a XV–a, Iași

Program:

13 iunie 2009

9,00 – 10,00 Slujbă de pomenire la Biserica ,,Sf. Parascheva,,

10,30 – 11,00 Vizită la Biblioteca Universitară ,,Mihai Eminescu,,

11,00 – 11,30 Mesajele participanților

11,30 – 12,30 Conferința ,, Eminescu și identitatea romînească,, susținută de acad. Alexandru Zub și conf. Univ. dr. Mihai Dorin

12,30 – 13,00 Lansarea revistelor ,,Revista Română,, prezintă dr. Liviu Papuc și ,,Constelații ieșene,,

13,30 – 13,45 Recitalul liric susținut de prof. Cătălina Chelaru, acompaniată de prof. Gabriela Lipceanu și un moment Eminescu realizat de cantautorul Radu Ștefan și actorul Gabi Lazăr de la Teatrul ,,Luceafărul,,

13,45 – 14,15 Depuneri de coroane la statuia lui Mihai Eminescu

16,30- 19,00 Masă rotunda ,,ASTRA și românii din afara granițelor,,

19,00 Pelerinaj la statuia lui Mihai Eminescu din Parcul Copou. Program artistic dedicat poetului Mihai Eminescu . Ansamblul de dansuri ,,Brâușor Moldovenesc,, de la Școala de Arte și Meserii  Popricani. Coordonatori: prof. Iulia Cornelia Onofrei și prof. Gabriela Vasiliu

14 iunie

9,00 – 10,00 Participarea la slujba religioasă de la Catedrala Mitropolitană

10,00 – 13,00 Turul cultural al Iașilor

15,00 – 16,00 Plecarea invitaților spre Alba Iulia

Lumina Deniilor eminesciene

…a fost adusă acum patrusprezece ani din Valea Timocului, din Herţa, din Cernăuţi, din Vidin sau de pe malul Vardarului, dar mai ales din Basarabia, cea căreia nimeni nu-i mai aduce condurul să o facă din nou crăiasă! A venit, cu alte cuvinte, din toate locurile luminate de români, pentru a se alătura luminii care învăluie tutelar Iaşul, sub semnul lui Eminescu. Şi ideea acestor denii, şi numele sub care ne-am adăpostit bucuria revederii s-au născut undeva, prin Copou, graţie celor care au dat semnalul, înaintea Europei, că între suflete îngemănate nu poţi construi bariere, nici măcar convenţionale, că identitatea românească are puterea şi răbdarea seminţelor pustiului, de a sta sub nisipul maşter ani şi ani, până la prima ploaie, pentru a-şi azvârli către lume lujerul viu şi triumfător. Iaşul a adunat cu răbdare, ani la rând, pământ adus de pretutindeni lângă bustul lui Eminescu, cel din amvonul Muzeului din Parcul Copou, unde am oficiat fiecare întâlnire a românilor. Prilej pentru ca o nouă Doină să se închege din mesajele, mai mult plângeri, ale celor care veneau să se întărească în credinţă în casa Poetului. Dar acolo au ajuns, pe rând, şi cuvântul Domnului, prin preoţii români care au însoţit delegaţiile, promisiunea recitată sau cântată a copiilor care au văzut că oraşul Iaşi chiar există în realitate şi nu doar în poveştile frumoase spuse de părinţii lor. După cum au aflat că ASTRA ieşeană le-a pregătit, an de an, întâlniri cu cei de vârsta lor în tabere, graţie celor care au dat o mână românească de ajutor, de la reprezentanţii bisericii, la edilii oraşelor şi judeţelor la care am apelat. Nu le dăm acum numele, pentru că nici ei nu o doresc poate, pentru că ceea ce au făcut, au făcut din iubire creştinească şi simţire, iar acestea nu se strigă nici în agora, nici în paginile ziarelor. Le spunem însă că am văzut lacrimi de emoţie sau de bucurie în ochii puilor de român din Basarabia, ori din năpăstuita Herţă pe care i-am purtat prin minunile Moldovei sau Ardealului sau la Marea cea Mare. Şi asta le va ţine loc de pernă atunci când vor fi obosiţi sau îi vor năpădi grijile.

Am trecut cu alai folcloric adus de prin Olt, Iaşi, Botoşani, Suceava pe drumul neamului, prin raioanele Basarabiei ori ale Bucovinei de Nord, prin sudul Bugeacului până la Odesa, pentru a pune măcar un sunet de cântec popular ori de recitare la temelia încrederii celor de acolo în fraţii lor de aici, care nu-i uită şi au mereu curtea măturată pentru oaspeţi. Am mai lăsat semne în piatră şi bronz. Am lăsat busturile memoriei noastre să le vegheze liniştea şi credinţa. L-am lăsat pe Eminescu undeva, în parcul Odesei, acolo unde nu a ajuns în viaţă fiind, să le spună românilor  care este drumul spre Ipoteşti şi Iaşi.

Au fost şi simpozioanele, şi conferinţele, şi cărţile care s-au tipărit, şi revistele aşteptate peste tot, de la Alba Iulia la Vidin sau Căuşeni ori Ştefan Vodă, Criuleni, Strășeni şi Herţa, lucruri grave şi temeinice cu încărcătură academică. Am fost în continuu pelerinaj prin toate punctele cardinale ale acestui colţ de Europă, unde am fost aşteptaţi şi primiţi de românii care au pregătit pentru noi camera de oaspeţi. Deniile noastre, ale tuturor, au fost prilejul de a spune lucruri grave, dramatice chiar, despre soarta românilor aflaţi departe de casa lor, celor care nu le ştiau. Despărţământul „Mihail Kogălniceanu” a deschis poate mai larg poarta pentru înţelegerea şi sprijinul basarabenilor decât au făcut alţii, pentru că relaţiile dintre noi au fost şi rămân cele dintre rude.

Se pare că pentru toate există un început şi un sfârşit. Şi pentru Deniile care au fost simbolul reunirii noastre. Au fost, pentru că aceasta este ultima ediţie în această formă. Nu, nu am obosit, nici nu abdicăm de la dulcea povară a misiei noastre, pentru că „Avem o misiune” scria pe un titlu de carte unul dintre marii noştri membri şi prieteni, profesorul Alexandru Husar. Am putea adapta formula de la încoronarea regilor Franţei şi să spunem „Le Roi est mort, vive le Roi!” Deniile se vor schimba în altceva. Vor deveni poate cursurile unei Universităţi de vară sau o altă formă, mai modernă, mai dinamică, mai pragmatică de manifestare a spiritului identitar românesc. Noi vă aşteptăm cu aceeaşi bucurie în spaţiul pe care l-am hotărât împreună ca fiind cel care să ne asculte păsul, acolo, în dealul Copoului, în casa Poetului sau la umbra sacrului său tei.

Val Talpalaru

Despre ASTRA IAŞI

Despărţământul „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi este unul dintre cele mai active şi mai importante despărţăminte astriste, fapt demonstrat nu doar de gama variată de manifestări şi activităţi, ci şi de aprecierile unanime pe care le-a primit din partea a numeroase personalităţi din ţară şi din afara României. Fondat în data de 18 noiembrie 1994, la Iaşi. Preşedinte fondator: prof. Areta MOŞU.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s