Rezoluţia adoptată de Adunarea Generală Anuală a Despărţământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu” Iaşi

REZOLUŢIA ADOPTATĂ DE

ADUNAREA GENERALĂ ANUALĂ A DESPĂRŢĂMÂNTULUI ASTRA

„MIHAIL KOGĂLNICEANU” IAŞI – 26-27 FEBRUARIE 2011

 

În zilele de 26-27 februarie 2011 s-au desfăşurat la Iaşi lucrările Adunării Generale Anuale a Despărţământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu”, la care au participat reprezentanţi ai Asociaţiei atât din România, cât şi din Republica Moldova (Cahul, Străşeni, Ialoveni, Selemet, Brînzeni, Edineţ, Grigoriopol) şi Ucraina (Cernăuţi, Odesa). Manifestarea a fost pusă de organizatori sub semnul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea ASTREI.

Plecând de la tema reuniunii, „Activităţile ASTREI, Uniunea Europeană şi românii de pretutindeni”, Adunarea Generală ASTRA, Despărţământul „Mihail Kogălniceanu” Iaşi a elaborat următoarea rezoluţie:

Activitatea ASTRA pentru promovarea limbii şi culturii româneşti, pentru conservarea şi potenţarea valenţelor naţiunii române, se dovedeşte în continuare foarte importantă, mai ales în Republica Moldova şi Ucraina, unde există diferite încercări de reprimare a manifestărilor naţionale româneşti. Mai ales în acest an jubiliar ASTRA poate şi trebuie să se afle în fruntea acţiunilor de stimulare a energiilor creatoare ale românilor de pretutindeni. La Blaj, Sibiu, Bucureşti sunt preconizate manifestări de omagiere a activităţii Asociaţiunii de-a lungul timpului, relevându-se implicarea deosebită pe care au avut-o numeroşi oameni de cultură.

Istoria a dovedit că activitatea societăţilor culturale iar, mai nou, a despărţămintelor astriste, a fost una deosebit de însemnată în păstrarea şi stimularea spiritului naţional, această direcţie de acţiune fiind şi în momentul de faţă necesară peste Prut, în R. Moldova, dar şi în Ucraina. Limba, tradiţiile, specificul românesc/identitatea românească pot fi apărate prin aceste mijloace culturale, ca şi printr-o mobilizare de excepţie a demersurilor politice pro-româneşti. Este necesară continuarea susţinerii iniţiativelor care au ca obiectiv conştientizarea, la nivelul societăţii moldoveneşti, a oportunităţii racordării la valorile democraţiilor occidentale, validate de desfăşurarea evenimentelor istorice. De asemenea, subliniem cu insistenţă faptul că autorităţile române trebuie să continue politica de acordare de asistenţă R. Moldova, în vederea înscrierii definitive a acestui stat pe traiectoria integrării în structurile europene şi euroatlantice, acestea fiind de natură a îmbunătăţi cooperarea regională pe toate segmentele existente. Tot în această direcţie, ASTRA susţine sprijinirea eforturilor de democratizare a societăţii, de respectare a drepturilor omului şi modernizare instituţională, iniţiate de forţele democratice aflate la conducerea statului moldovean din septembrie 2009. Nu în ultimul rând, se impune şi o implicare activă a autorităţilor române în dinamizarea procesului de cooperare transfrontalieră, inclusiv prin organizarea unor campanii de instruire şi formare în acest domeniu, care să permită o accesare mai bună a fondurilor puse la dispoziţie de organismele europene/internaţionale.

Adunarea Generală Anuală a Despărţământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu” Iaşi îşi exprimă, şi cu aceastã ocazie, solidaritatea cu românii basarabeni pe care Despărţământul nostru i-a promovat şi i-a sprijinit şi dorim să credem că viitorul ne va regăsi împreună în cadrul lãrgit al Uniunii Europene.

Rezoluţia a fost adoptatã de reprezentanţi ai unor despărţăminte ASTRA din România, Republica Moldova şi Ucraina şi poate fi reprodusã de oricine şi trimisă prin orice mijloace scrise tuturor celor interesaţi.

Despre ASTRA IAŞI

Despărţământul „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi este unul dintre cele mai active şi mai importante despărţăminte astriste, fapt demonstrat nu doar de gama variată de manifestări şi activităţi, ci şi de aprecierile unanime pe care le-a primit din partea a numeroase personalităţi din ţară şi din afara României. Fondat în data de 18 noiembrie 1994, la Iaşi. Preşedinte fondator: prof. Areta MOŞU.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s