In memoriam Ioan CIUPERCĂ (1940-2012)

În data de 28 septembrie 2012 a plecat dintre noi Omul şi Profesorul Ioan Ciupercă, vechi membru al Despărţământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu” Iaşi şi al colectivului redacţional al „Revistei române” (1997). Născut la 19 mai 1940, la Odobeşti (jud. Bacău), a urmat studiile primare şi secundare la Predeal şi Breaza, jud. Prahova (1954-1957 – Liceul Militar „Dimitrie Cantemir”), iar cele universitare la Iaşi (1963-1967 – Facultatea de Istorie-Filosofie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”). Din 1982, doctor în istorie (cu teza Opoziţie şi putere în perioada 1922-1928). Cercetător la Institutul de Istorie şi Arheologie „A.D. Xenopol” Iaşi (1967-1976). Şef al Catedrei de Istorie Contemporană Universală de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (1992-1996 şi 2003-2005). Decan al Facultăţii de Istorie (1997-2003). Conducător de doctorat – specialitatea Istorie contemporană universală (din 1998). Decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer în semn de apreciere deosebită a meritelor avute în cercetarea ştiinţifică desfăşurată în cadrul Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România (2009).

Ioan Ciupercă s-a remarcat, în cadrul despărţământului ieşean, prin spiritul echilibrat şi prin înţelegerea aparte a trăirilor firii umane, fapt care l-a apropiat atât de astrişti mai vârstnici, cât şi de cei tineri. Sfătos şi împăciuitor, a ştiut să îmbine vorbele de duh şi poveţele cumpătate, stăruind în amintirea multora prin purtarea sa prevenitoare. Trecerea sa în lumea umbrelor reprezintă o grea pierdere pentru Despărţământul „Mihail Kogălniceanu” Iaşi şi pentru redacţia „Revistei române”. Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească!

 Mircea-Cristian GHENGHEA

Despre ASTRA IAŞI

Despărţământul „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi este unul dintre cele mai active şi mai importante despărţăminte astriste, fapt demonstrat nu doar de gama variată de manifestări şi activităţi, ci şi de aprecierile unanime pe care le-a primit din partea a numeroase personalităţi din ţară şi din afara României. Fondat în data de 18 noiembrie 1994, la Iaşi. Preşedinte fondator: prof. Areta MOŞU.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la In memoriam Ioan CIUPERCĂ (1940-2012)

  1. TANOVICI MIHAELA zice:

    O mare pierdere!!! Raman amintirile, recunostinta si respectul dincolo de moarte.
    Prof.Mihaela Tanovici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s