Simpozionul internaţional „Românii din afara graniţelor ţării. Perspective culturale europene”, Iaşi – Alba Iulia – Bor – Vidin, 15-20 octombrie 2013

În perioada 15-20 octombrie 2013 se va desfăşura la Iaşi – Alba Iulia – Bor (Timocul sârbesc) – Vidin (Timocul bulgăresc), Simpozionul internaţional „Românii din afara graniţelor ţării. Perspective culturale europene”.

Secţiuni:

I. Istorie, cultură şi civilizaţie românească

II. Minoritatea ignorată: românii din Serbia, Bulgaria și Ucraina

III. Religie și spiritualitate

Avem o deosebită plăcere de a vă invita să participaţi la lucrările Simpozionului, organizat de Despărţământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu” Iași în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

Vă rugăm să ne confirmaţi participarea dumneavoastră şi să ne trimiteţi titlul comunicării pe care o veţi prezenta până în data de 30 septembrie 2013, precum și confirmarea plății taxei de înscriere.

Taxa de înscriere la lucrările Simpozionului, în valoare de 50 lei se plătește înainte de data de 30.09.2013, prin mandat poștal, pe adresa Despărțământul ASTRA „Mihail Kogălniceanu” Iași, str. Titu Maiorescu, nr. 2, 700460 (în atenţia doamnei președinte Areta Moșu).

Program:

15.10.2013. Iași. Deschiderea simpozionului. Programul pe secțiuni (Academia Română, Filiala Iași).

17.10.2013. Alba Iulia. Programul pe secțiuni (Universitatea „1 Decembrie 1918”), plecarea spre Serbia.

18.10.2013-19.10.2013. Bor. Masă rotundă cu reprezentanți ai comunității românești din zonă, vizitarea Cetății imperiale Felix Romuliana și a ruinelor bisericii mănăstirii Lapușna, ctitorie a lui Radu cel Mare, precum și a bisericii românești de la Malainița.

19.10.2013. Vidin. Masă rotundă cu reprezentanți ai comunității românești din zonă, vizitarea Cetății Vidinului, a bisericii îngropate Sfânta Parascheva, ctitorie a lui Matei Basarab și a monumentului de la Smârdan.

20.10.2013. Plecarea spre România, cu oprire finală în Brașov.

Persoanele interesate să participe la întreg programul Simpozionului sunt rugate să ne comunice până la aceeași dată (30.09.2012). Taxa de participare pentru deplasarea în Serbia și Bulgaria este de 550 lei (Banii vor fi transmiși tot prin mandat poștal, pe adresa de mai sus).

Taxa de participare pentru deplasarea în Serbia și Bulgaria include cazarea, masa și transportul.

În cadrul Simpozionului se derulează și proiectul „Carte românească pentru românii din Serbia și Bulgaria” – donație de carte românească (în special, abecedare) pentru bibliotecile comunităților românești din Bor și Vidin).

Despre ASTRA IAŞI

Despărţământul „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi este unul dintre cele mai active şi mai importante despărţăminte astriste, fapt demonstrat nu doar de gama variată de manifestări şi activităţi, ci şi de aprecierile unanime pe care le-a primit din partea a numeroase personalităţi din ţară şi din afara României. Fondat în data de 18 noiembrie 1994, la Iaşi. Preşedinte fondator: prof. Areta MOŞU.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s