Școala Europeană de Vară „ASTRA”, ediția a IV-a, Iași, 24-30 iulie 2017

ŞCOALA EUROPEANĂ DE VARĂ „ASTRA” este un proiect educațional care propune o abordare transfrontalieră în relaționarea cu elevii și studenții, în noul context european. Programul inițiat în anul 2010 a cuprins ateliere de lucru, lecturi în aer liber, vizite la muzee, trasee culturale şi proiecţii de filme româneşti.

Ediția din acest an a Școlii Europene de Vară „ASTRA” are ca obiectiv general dezvoltarea eficientă a relaţionării între tineri, cu accent pe cunoaşterea patrimoniului cultural-naţional comun.

O parte din obiective specifice se reflectă în cunoaşterea valorilor culturale româneşti, conştientizarea importanţei cunoaşterii istoriei spaţiului şi timpului istoric comun a României, Basarabiei și Bucovinei, conștientizarea necesității dezvoltării și conlucrării într-un cadru comun european și nu în ultimă instanță, dezvoltarea spiritului de cooperare pentru dezvoltare personală.

Activitățile propuse urmăresc câteva linii de forță date de nevoia de cunoaștere a acestor tineri și anume: Europa de aproape (istoria integrării europene) și perspective culturale europene (România în  Europa Națiunilor); Credință și reziliență spirituală (România și valorile europene – elemente de complementaritate); România – vector de educație și dezvoltare profesională (rolul mentoratului în dezvoltare profesională); Lideri și administratori ai urbei și patrimoniului cultural (actul de administrare între management și leadership).

Beneficiarii programului din acest an sunt 45 de tineri de origine română (cu vârste între 18 și 22 ani) din Ucraina (regiunile Cernăuți și Odesa), Republica Moldova (Chișinău, Bălți, Cahul, Criuleni, Ialoveni, Florești, Soroca) și România.

 

PROGRAM

Luni, 24 iulie 2017

09:30 – întâlnire cu dl. Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași și cu lideri ai administrației locale; 10:30 – întâlnire cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei – vizitarea Palatului Mitropolitan și a mănăstirii Trei Ierarhi; 12:30 – întâlnire cu PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iași – vizitarea Catedralei Catolice „Sfânta Fecioară Maria, Regină”.

Marți, 25 iulie 2017

08:00 – 19:00 – vizită de documentare în județul Botoșani.

Miercuri, 26 iulie 2017

09:30 – Cercul Militar Iași: întâlnire cu col.dr. Dragoș Iacob, Comandantul Brigăzii 15 Mecanizată Podul Înalt și cu chestor dr. Ioan Scripniciuc, Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Iași; 12:00 – întâlnire cu gl. bg. dr. Dan Iamandi, Șeful Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Grigore Sturza” al Județului Iași; 13:00 – întâlnire cu col. dr. Gheorghe Pandelea, Șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași; concert de fanfară. 14:00 – vizitarea Palatului Culturii.

Joi, 27 iulie 2017

09:30 – întâlnire cu oameni de afaceri ieșeni: dl. col. (rz.)Emil Bălteanu, directorul Bohemia S.A., dl. Cornel Scripcă, directorul Raiffeisenbank Iași, dl. Viorel Cozma, directorul Conest S.A.; 14:00 – întâlnire cu dr. Aurica Ichim – vizitarea Muzeului Unirii; 17:00 – Seară de socializare la Cotu-Morii.

Vineri, 28 iulie 2017

09:30 – întâlnire cu prof.univ.dr. Gheorghe Iacob, prorectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; întâlnire cu prof.univ.dr. Catălin Turliuc și lect.univ.dr. Gheorghe Iutiș; 11:30 – vizitarea Universitații „Alexandru Ioan Cuza”; 13:30 – întâlnire cu prof.univ.dr. Vasile Burlui, președintele Universității „Apollonia” din Iași și conf.univ.dr. Dan Sâmbotin; 14:30 – vizitarea Aulei Gheorghe Asachi și a Bibliotecii Centrale a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

Sâmbătă, 29 iulie 2017

08:00 – 19:00 – vizită de documentare în nordul Moldovei (Voroneț, Sucevița, Moldovița, Putna).

Duminică, 30 iulie 2017

Iașul tinerilor – program liber, plecarea participanților.

 

Coordonator: gl. mr. (rz.) Vasile Roman, prim-vicepreședinte ASTRA Iași

Echipa de organizare: prof. Areta Moșu, vicepreședinte al Asociațiunii ASTRA,

președinte ASTRA Iași; prof. Iulian Pruteanu-Isăcescu, secretar I, ASTRA Iași;

lect. univ. dr. Gh. Iutiș, vicepreședinte ASTRA Iași

Despre ASTRA IAŞI

Despărţământul „Mihail Kogălniceanu” din Iaşi este unul dintre cele mai active şi mai importante despărţăminte astriste, fapt demonstrat nu doar de gama variată de manifestări şi activităţi, ci şi de aprecierile unanime pe care le-a primit din partea a numeroase personalităţi din ţară şi din afara României. Fondat în data de 18 noiembrie 1994, la Iaşi. Preşedinte fondator: prof. Areta MOŞU.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu